Propozycja dla osób na diecie i nie tylko. Smaczna kanapka z solidną porcją pieczonego mięsa, cebulą, ogórkiem konserwowym i sosem czosnkowym. Bardzo polecam.
Bułki do hamburgerów / 4 szt/
- 9 łyżek otrąb owsianych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej /maizeny/
- 2 jajka / można zostawić 1 łyżkę do posmarowania bułek/
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
Otręby zmielić i połączyć z jogurtem. Odstawić na chwilę, żeby otręby napęczniały. następnie dodać skrobię, proszek, sól, rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formować płaskie placki. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi ziołami lub przyprawami ( u mnie tymianek). Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minuty. Wystudzić na kratce.
Hamburgerowe kotlety
- jajko
- sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek (2 ząbki)
- łyżka otrąb lub skrobi kukurydzianej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dobrze wyrobić mięso. Formować kotlety. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia ułożyć na kotletach cebulę pokrojoną w półplasterki.
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny niskotłuszczowy
- wyciśnięty ząbek czosnku
- natka pietruszki / świeża lub suszona/
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.