sobota, 21 stycznia 2012

Chleb otrębowy (dieta Dukana)

Chleb jest wilgotny i bardzo zdrowy. Znalazłam ten przepis na forum o diecie Dukana. A ponieważ zasmakował mi, dzielę się przepisem.



Składniki (2 małe bochenki):

- 2 szklanki otrąb owsianych
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1 serek wiejski lekki ( 150g)
- 250 ml maślanki naturalnej
- 4 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki skrobi kukurydzianej (maizeny)


Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Serek wiejski rozetrzeć ( żeby nie było grudek) i zmiksować go z żółtkami i maślanką. Płynną masę wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do gęstej masy. Dwie małe keksówki (19x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć w nie ciasto. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chleby 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce. 
Smacznego!










5 komentarzy:

  1. hej "Mamo i Irlandii" wlasnie dzis sie zaczelam dukanowac i przypomnialo mi sie o twoim blogu. A czy ten chlebek to moge zrobic z normalnych drozdzy jak tak to ile ich dac? A Tobie jak idzie na tym Dukanie? pozdrawiam
    Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiuleczko- witaj! Nie próbowałam robić tego chleba ze świeżych drożdży, bo podobno ich smak jest mocno wyczuwalny.
    Co do diety- kilogramy spadają,więc jest dobrze :)
    Pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm no nic trza sie wybrac do polskiego sklepu i pamietac o sypkich drozdzach. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy14/12/12

    hi,
    ciekawa jestem po co trzeba dodać skrobii kukurydzianej,
    jakie ona ma zadanie?

    Na zdjęciu chlebek wygląda smaczliwie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb jest naprawdę bardzo smaczny a skrobia ma podobne zadanie jak mąka...
      Pozdrawiam również :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly