Chleb jest wilgotny i bardzo zdrowy. Znalazłam ten przepis na forum o diecie Dukana. A ponieważ zasmakował mi, dzielę się przepisem.
Składniki (2 małe bochenki):
- 2 szklanki otrąb owsianych
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1 serek wiejski lekki ( 150g)
- 250 ml maślanki naturalnej
- 4 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki skrobi kukurydzianej (maizeny)
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Serek wiejski rozetrzeć ( żeby nie było grudek) i zmiksować go z żółtkami i maślanką. Płynną masę wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do gęstej masy. Dwie małe keksówki (19x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć w nie ciasto. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chleby 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Smacznego!
hej "Mamo i Irlandii" wlasnie dzis sie zaczelam dukanowac i przypomnialo mi sie o twoim blogu. A czy ten chlebek to moge zrobic z normalnych drozdzy jak tak to ile ich dac? A Tobie jak idzie na tym Dukanie? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasia.
Kasiuleczko- witaj! Nie próbowałam robić tego chleba ze świeżych drożdży, bo podobno ich smak jest mocno wyczuwalny.
OdpowiedzUsuńCo do diety- kilogramy spadają,więc jest dobrze :)
Pozdrawiam Cię
hmmm no nic trza sie wybrac do polskiego sklepu i pamietac o sypkich drozdzach. ;-)
OdpowiedzUsuńhi,
OdpowiedzUsuńciekawa jestem po co trzeba dodać skrobii kukurydzianej,
jakie ona ma zadanie?
Na zdjęciu chlebek wygląda smaczliwie.
Pozdrawiam
chleb jest naprawdę bardzo smaczny a skrobia ma podobne zadanie jak mąka...
UsuńPozdrawiam również :)